The Dunholme Old School



 Community Centre



Owned By THE DUNHOLME TRUST


CHARITY NUMBER 1160106


DEVELOPMENT NEWS

Phase 1: renovation of the very small kitchen by demolishing the existing structure and rebuilding a new and bigger one. The original kitchen was a single brick lean-to type structure dating back to the early1900’s and was used as the children’s cloakroom when the property was a school.


For this we managed to secure a grant of £8,000 from the West Lindsey District Council Community Grant Fund to match our own expenditure of another £10,000. This included the fitting out with units and a large 6 ring range cooker. This work was completed in 2016.



Phase 2: This was the renovation of the committee room. This room was originally built as the Head teachers’ study and also used as an addition class room in 1897. This was a fairly small room which was quite cold and damp. A new false ceiling was installed, Wall plater boarded and plastered throughout and the removal of the rotting suspended wooded floor and laying a solid concrete on with carpet squares laid and central heating installed made it an addition room that was both bright and welcoming. This was called the Blue Room and is now let our separately or with the main hall. For this we received a grant from the IGAS Energy Community Fund of £1,000 against a total cost of £3,500. The work was finished in 2017.


Phase 3. This was the renovation of the toilet block by far the biggest project so far that we had undertaken. Although the toilets had been replaced with adult ones and various other changes made for more comfort it was still in the layout used by the previous school children.


We managed to gut the place ourselves including removing the internal wall and the ceiling then employed a contractor to install two gents, three ladies and a disable toilet to the latest standards. The cost was over £25,000. Once again, we were fortunate to receive a grant from the West Lindsay District Council Community Fund and another £9.800 form National Lottery Awards For All scheme.


Starting in January 2020 we intend to carry out repointing of face brickwork to external walls. Brick joints to be cleaned out to a minimum depth of 25mm where perp joints are less than 5mm wide, widen using an angle grinder to required width equal to adjoining perp joints. Where existing bricks are severely spawled to replace with new and matching existing, cutting out defective brickwork to full depth of brick on stretcher face and half brick on header face.

 

Take down section of chimney to replace spawled bricks from section of demolished chimney. replacing spawled plinth bricks and abutment bricks from disused chimney.

 

Also to:.

1. Remove and set aside existing guttering and down pipes for cleaning and replacing.

2. Remove all wooden fascias..

3. Inspect and undertake repairs to exposed ends of roof trusses.

4. To supply and fit black UPVC fascias and vented soffitts encasing exposed roof truss ends.

5. To remove existing wooden cladding above both end windows and fit UPVC textured wood effect ship lap cladding.

This work should be completed by the end of February 2020



FUTURE DEVELOPMENTS

Plans to Develope


PLANNING APPLICATION REF NO 140156


The Dunholme Old School has been a community centre since 1984 when it was taken over by volunteers after the village school moved to new premises on Ryland Road. Since then it has served as a venue for various organisations in a common effort to advance education and to provide facilities in the interests of social welfare for recreation and leisure time occupation with the objective of improving the conditions of life for the residents.  So much so that the Dunholme Parish Council registered it as a Community Asset in 2014.


Over the years the committee has tried to maintain and improve the building as much as possible with little funds but managed with a few grants to make it more comfortable for the users.


In 2000 the committee were able to buy the property from the Lincoln Diocesan Board with the help of the National Lottery.  Then in 2015 the committee decided to become a Charitable Incorporated Organisation as The Dunholme Trust.  The property was then conveyed to the Trust.


The committee now became the Trustees with a covenant that the building can only be used as a Community Centre.  Since 2015 the trustees have overseen a programme of renovation work in rebuilding the kitchen, refurbishing the Committee room and a complete strip out and rebuilding of the toilets at a cost of over £60,000, half of which was from grant funding. Further work is planned in 2020 to extend the central heating to the main hall and to restore the external brickwork back to its original condition. We have just installed WIFI which is free to all users.


It has been recognised for over 25 years that the old rear playground was somewhat of a wasted space and that it could be used more productively. The old wooden building at the rear although every effort has been made to repair and renovate it is really beyond its useful life.


So, in 2016 the Trustees engaged a firm of architects to draw up plans to create new facilities at the rear of the old school. This would fill most of the space available and incorporate all the rooms lost from the removal of the wooden building. It would include a larger hall than we have at present.


It is not our intention to compete with our village hall but compliment it by not only having its main use for our current users but also concentrate of the performing arts of drama, music and indoor sports.  This then will leave the original hall free for further development.   Although no final decision can be made until planning for the project has been approved suggestions of a permanent tea room/Cafe/Bistro and a Social Club have been muted. We intend to maintain the front façade as it is an important part of the vista of the historical heart of the village. Once approval has been given a full business plan will be produced.


Image description
Image description

PICTURE GALLERY OF OUR RENOVATION WORK

Image description

The rear of the Old School with the kitchen on the right

Image description

The rebuilding of the kitchen creating a much larger and airrier facility

Image description

The new kitchen 

Image description

Part of the new toilet facilities

Image description

Demolishing and rebuilding with same bricks as it was consided unsafe

Image description

Building a disabled ramp to the main porch door

Image description

Disabled ramp now completed